dissabte, 12 d’abril de 2014

CINEMA EN V.O.

Donem per suposat que us agrada el cinema. Potser no hi aneu gaire però segur que mireu pel·lícules a la televisió o a internet. O potser sou fans de les sèries de TV. En tot cas, les veieu en versió original?
Si la resposta és afirmativa, no cal que continueu llegint aquesta opinió. Ara bé, si és negativa us proposem una petita reflexió.
Què us semblaria veure actuar el vostre grup preferit o la vostra cantant favorita sabent que la veu no és la seva? Per exemple: veure Bruce Springsteen tocant la guitarra però sense la seva veu característica, o la nostra Shakira amb una veu diferent? Un disbarat, oi? Doncs això és el que feu amb el cinema.

Heu sentit mai la veu pròpia dels grans actors de Hollywood? Els superfamosos Brad Pitt o Georges Clooney, les veus personalíssimes de Charlize Theron o Meryl Streep o els matisos i les cadències de Helen Mirren?
Fa anys, vam anar a veure El Rei Lleó en V.O. amb les veus de Matthew Broderick, Jeremy Irons, Rowan Atkinson, Whoopi Goldberg... un cartell de luxe! I no diguem ja si, a més, estan traduïdes les cançons... en aquest cas, d’Elton John.
Us ho heu plantejat mai?
Fa uns anys era molt difícil veure cinema en V.O. però avui dia, en moltes cadenes de TV, posen la versió original subtitulada, només cal cercar l’opció a Idioma i activar els subtítols. Tan fàcil com això.
Segur que molts de vosaltres us heu gastat uns dinerons per aprendre anglès i després us adoneu que no feu mai pràctiques. Doncs la V.O. us dóna l’oportunitat de fer aquestes pràctiques i.... de franc!
Ara direu allò de “és que no m’agrada llegir quan miro una pel·lícula”  o bé allò altre de “és que si llegeixo, no m’assabento de què passa”... Bé, només és qüestió de pràctica. Si li agafeu el gustet a la V.O. ja no suportareu les versions doblades. I, amb el temps, segur que ni us adonareu que esteu llegint... o potser aprendreu tant d’anglès que ja no necessitareu llegir !!
Evidentment, el que val per a l’anglès val per a la resta d’idiomes. La vita è bella amb Roberto Benigni l’heu de veure en italià, si no, us perdeu una grandíssima actuació.
I si sou amants del cinema clàssic, repasseu les veus de Marlon Brando, Gregory Peck, Bette Davis o Elizabet Taylor.
No hi ha color !!


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada